Prop de la Torre del Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, es troba un dels tresors patrimonials més antics i desconeguts de la Serra de Collserola. En aquest paratge natural singular, envoltat de pau i serenitat, es va fundar l’any 1237 el monestir cistercenc de Santa Maria de Valldonzella. Aquest espai religiós va acollir una comunitat de monges que hi van residir durant 32 anys, fins al 1269, vivint en recolliment i seguint la Regla de Sant Benet.
Avui, les restes d’aquest monestir històric es fonen amb el paisatge natural de Collserola, testimoniant un passat de vida espiritual i comunitària que mereix ser recordat i protegit.

L’església romànica, de planta rectangular, encara es manté, malgrat el seu estat malmès, a l’esquerra del conjunt. Aquest edifici és el nucli fundacional de la comunitat cistercenca i va esdevenir posteriorment una masia que ha sobreviscut al llarg dels segles fins a l’actualitat.

Quaranta Anys de Titularitat Pública: Un Patrimoni Oblidat
L’any passat es van complir quaranta anys des que aquest conjunt únic va passar a ser de titularitat pública, després de ser adquirit per l’extinta Corporació Metropolitana de Barcelona (CMB). Actualment, l’Ajuntament de Barcelona n’és el titular públic, però malgrat el seu valor històric i cultural, el monestir i el seu entorn han estat oblidats i menystinguts durant molt de temps.
Reclamació d’Accions Urgents per la seva Conservació
El maig de 2024, set entitats del Baix Llobregat – Agrupació Excursionista Sant Llorenç, Agrupació de Recerca i Estudis de Sant Feliu, Arrels Locals, Centre d’Estudis Santjustencs, Secció Excursionista de l’Ateneu Santjustenc i Som Collserola – van presentar un escrit a l’Ajuntament de Barcelona per exigir l’adopció de mesures urgents que aturin la degradació d’aquest patrimoni protegit i garanteixin la seguretat del conjunt.
Mesures Urgents Proposades
- Consolidació i Seguretat de l’Edifici:
- Consolidar les parts de l’edifici i els murs per evitar danys a tercers i possibles responsabilitats legals en cas d’accidents.
- Netejar la vegetació sobre la coberta de l’església i consolidar-la des de l’interior per evitar el risc d’esfondrament.
- Prevenir l’entrada d’aigües pluvials que podrien malmetre la fusta de la premsa de vi del segle XVIII situada a la planta baixa de l’església romànica.
- Mantenir el tancament de seguretat recentment instal·lat al perímetre del conjunt.
- Pla Director per a la Conservació i Usos Futurs:
- Protecció dels arbres singulars de la finca: la gran alzina, el gran pi blanc i la figuera, que requereix una restauració per preservar l’únic tronc viu que li resta.
- Neteja i consolidació de les fonts i les dues mines d’aigua que abasteixen l’entorn.
- Recuperació del paisatge mosaic mitjançant una bona gestió forestal que equilibri els conreus, pastures i boscos, creant un paisatge idoni que, alhora, ajudi a prevenir incendis forestals.
Un Patrimoni que Necessita Ser Salvat
El Monestir de Santa Maria de Valldonzella és un testimoni viu de la història de la comunitat cistercenca i un patrimoni cultural i natural de gran valor per a la Serra de Collserola i per a tota la comarca del Baix Llobregat. És urgent adoptar mesures per preservar aquest conjunt únic i retornar-li el valor que es mereix.
Les entitats del territori i els ciutadans compromesos amb el patrimoni cultural i natural continuaran treballant per garantir que Valldonzella no caigui en l’oblit i pugui ser gaudit per futures generacions.
Ajuda’ns a Preservar la Història!
Si vols col·laborar en la protecció i conservació del Monestir de Santa Maria de Valldonzella, posa’t en contacte amb nosaltres o participa en les iniciatives de sensibilització i protecció del patrimoni.
Salvem Valldonzella, salvem la nostra història!

Notícies de BTV: