La ruta del Maqui Faceries

Qui eren els maquis?

Qui va ser Josep Lluis Faceries?

Què te a veure tot això amb Collserola?

El 30 d’agost de 1957, Josep Lluís Facerias va perdre la vida, abatut pels trets de la policia a la cruïlla entre els passejos d’Urrutia i Verdun i el carrer de Pi i Molist. Nascut el 1920, Facerias era un dels maquis més perseguit per les forces franquistes, havia estat amagat uns dies a Collserola.

El 15 d’agost de 1957 ell i dos companys, van travessar clandestinament la frontera, fent-se passar per excursionistes i, un cop arribats a Sant Quirze de Besora, van separar-se. El Metralla va refugiar-se a casa d’un amic a Sabadell, on la policia el detindria poc després. Segons la causa que li imputaren, el Metralla va declarar que havia de trobar-se amb en Facerías el 30 d’agost a els 12 hores, “en las cercanías del Manicomio de San Andrés, teniendo pensado realitzar un robo a mano armada en un banco de Barcelona para proveerse de fondos”. L’italià Gogliardo Fiaschi seria detingut poc abans de la cita, quan tornava a l’amagatall de Collserola on ell i en Face s’havien establert les hores prèvies.

Per mantenir viva la memòria d’aquesta resistència antifranquista, silenciada pel règim i oblidada durant la Transició, cada 30 d’agost es celebra un acte d’homenatge a Josep Lluís Facerias i a la guerrilla anarquista al mateix lloc on va ser assassinat.

Seguint les passes de Josep Lluís Facerías, el cèlebre maquis barceloní, explorarem la zona de Collserola, on aquests grups es refugiaven després de la Guerra Civil: la vall de Sant Medir i la de Sant Vicenç del Bosc.

La iniciativa és intentar recuperar la marxa que altres associacions ja havien fet fa anys: fer un recorregut per Collserola visitant els indrets on es van amagar. i també intentarem organitzar una marxa resseguint el possible trajecte fins a l’indret on el van matar.

Placa que hi havia a la mina de Sant Medir (ja no hi és)